Graag willen wij u er op attenderen dat er in 2020 een grote verandering doorgevoerd zal worden door Microsoft aan Dynamics 365 Business Central (voorheen NAV). Deze verandering heeft invloed op upgrades van Dynamics NAV naar Dynamics 365 Business Central.

 

Wat gaat er veranderen?
De manier waarop ontwikkelaars maatwerkoplossingen maken gaat compleet veranderen. Microsoft heeft vorig jaar aangekondigd afscheid te nemen van de huidige, in Dynamics NAV gebruikte, C/AL codeertaal en per oktober 2020 over te gaan op de nieuwe AL codeertaal.

Wat is het belangrijkste verschil tussen C/AL en AL code?
Waar in C / AL code het maken van maatwerkoplossingen gedaan werd door wijzigingen in de standaardcode aan te brengen, moet het maatwerk nu ondergebracht worden in extensies. Hierdoor blijft de standaardcode ongewijzigd. De aangepaste code wordt zal worden geïmplementeerd als een 'app' bovenop de standaardcode.

Upgraden wordt eenvoudiger door extenties
Door te programmeren in extensies wordt het in de toekomst eenvoudiger om te upgraden. Dit komt doordat de maatwerkcode als extensie buiten de standaardcode van Business Central zal worden geschreven (en middels triggers in de standaardsoftware wordt aangeroepen). 
Omdat maatwerk dus niet meer wordt ondergebracht in de standaardcode
en alleen Microsoft wijzigingen in de standaardcode kan aanbrengen, wordt upgraden eenvoudiger. Doordat het maatwerk is ondergebracht in extenties, hebben upgrades geen directe gevolgen voor het aanwezige maatwerk.
Hiermee zorgt Microsoft dat de business software helemaal klaar is voor de toekomst.

In het kort betekent dit dat de versie uit April 2019 genaamd Business Central 14, de laatste beschikbare versie is op C/AL code en de welbekende Windows Client. Vanaf de Oktober 2020 release zal Business Central enkel op AL code met Web Client beschikbaar zijn.

Afbeelding in Upgrade mailing jan 2020-1

 

Dit is zeker geen reden tot paniek!
Het is belangrijk om te weten dat Microsoft de April 2019 versie (op C/AL code) nog beschikbaar stelt tot 1 oktober 2020. Dit is een fijn gegeven, maar alsnog betekent dit dat er slechts een paar maanden over zijn om naar de laatste C/AL versie te upgraden.

Zoals u wellicht wel weet vergrendelt Microsoft de oudere versies van Microsoft Dynamics NAV. Er komen dan geen updates, wijzigingen en/of toevoegingen aan de functionaliteit. Het is daarom van belang regelmatig naar een nieuwere versie te upgraden.

Wie adviseren wij te upgraden naar Business Central?
Logic Vision adviseert alle klanten met een Dynamics NAV versie ouder dan de 2017 om op korte termijn een upgrade in te plannen.

Waarom op korte termijn upgraden?
Als voorbereiding op de C/AL naar AL code conversie is het vanaf versie 2017 mogelijk om extensies te gebruiken. Op deze wijze kunnen maatwerk en add-ons al geleidelijk geschikt gemaakt worden voor de conversie naar AL code. Wanneer uw oplossing dan stabiel draait in de laatste versie op C/AL, kunnen alle aanwezige maatwerk aanpassingen (die dan in extensies zijn ondergebracht) methodisch naar AL code geconverteerd worden.

Het is daarom aan te raden om eerst een traditionele upgrade te doen naar Dynamics 365 Business Central 14 (April 2019 release).

Wat gebeurt er wanneer u niet kiest voor een upgrade?
Wanneer u kiest om niet te upgraden, zult u bij een volgende update niet alleen een traditionele upgrade uit moeten voeren, maar u zult dan ook rechtstreeks moeten converteren naar extensies.
Bij het testen moet u dan meerdere foutpunten testen, wat betekent dat het achterhalen van problemen een stuk moeilijker wordt. Is het probleem het gevolg van de upgrade, wordt het veroorzaakt door de conversie naar extensies of een combinatie daarvan? Dit zal extra of zelfs dubbel werk met zich meebrengen.

 

Wat is de volgende stap?
Om u optimaal te begeleiden bij deze upgrade, bieden wij u de mogelijkheid om zelf een gesprek in te plannen om uw situatie te bespreken. 
Tijdens het gesprek wordt besproken wat het voor uw organisatie betekent om in 2020 over te gaan naar Business Central 14 en welke voordelen dit voor u biedt.


Plan een afspraak

Voorkom deze 10 valkuilen cover

ERP-TRAJECT IN 2020?

Begin goed en voorkom deze 10 valkuilen!

Download gratis