BTW-wijziging op rookwaren. Wat zijn de consequenties?

Met ingang van 1 juli 2013 veranderen de huidige regels voor de btw-behandeling van tabaksproducten en telefoonkaarten.

Met ingang van 1 juli 2013 veranderen de huidige regels voor de btw-behandeling van tabaksproducten en telefoonkaarten. Over tabaksproducten wordt voortaan op normale wijze 21% btw berekend, terwijl de verkoop van telefoonkaarten vaker belast zal zijn bij de distributeur.

Tabaksproducten
Op dit moment wordt de btw over tabaksproducten door de importeur of fabrikant tegelijk met de accijns afgedragen. Elke volgende verkoop is vervolgens niet belast met btw en er bestaat geen recht op aftrek van btw. Per 1 juli 2013 zal de btw-heffing plaatsvinden zoals op ieder ander product het geval is. Bij verkoop is telkens 21% btw verschuldigd en bij inkoop bestaat recht op aftrek van btw.

Overgangsregeling 
Om te voorkomen dat er twee keer btw geheven wordt over producten die op 1 juli 2013 nog in voorraad liggen, is er een overgangsregeling getroffen. In het aangiftetijdvak waarin 30 juni 2013 valt, mag 21/121 van de handelsvoorraad via de btw-aangifte als voorbelasting in aftrek worden gebracht bij rubriek 5B van uw aangifte. Let op dat inkopen die reeds zijn gefactureerd of betaald voor 1 juli 2013, maar na 1 juli 2013 worden ontvangen, ook tot de handelsvoorraad behoren. Omgekeerd horen de verkopen die reeds zijn gefactureerd of betaald voor 1 juli 2013, maar na 1 juli 2013 worden geleverd, niet tot de handelsvoorraad.

Hoe te handelen
Om deze btw-wijziging zo goed mogelijk te laten verlopen heeft Logic Vision een document samengesteld waarin beschreven staat waar u aan moet denken en wat u allemaal moet doen. Denk daarbij aan het versturen van een nieuwe btw-code naar de kassa’s van de tankstations op 30 juni 2013. Het verwerken van de kassa-journalen en de met een tankpas afgerekende shopartikelen tot en met 30 juni 2013. Hoe u de artikelkaart van de verschillende rookwaren kunt aanpassen en op welke wijze u het btw-verschil in de voorraad kunt boeken. Dit document wordt aan al onze olieklanten toegestuurd, mocht u het onverhoopt niet ontvangen hebben laat het ons dan even weten. Ook als u geen klant van ons bent en toch geïnteresseerd bent kunt u dit document kosteloos bij ons aanvragen. 

Logic Vision  -  Tools en assistentie
Uiteraard kunnen wij ook helpen bij het omzetten van bijvoorbeeld de btw-code van de rookwaren, of de btw-productboekingsgroepen. Het vervaardigen van een voorraadlijst waarop de verkoopwaarde van de artikelen vermeld staat. U kunt hiermee dan eenvoudig het bedrag van de voorheffing bepalen. Als u hier gebruik van wil maken neem dan contact op met uw consultant.