Wat betekent SEPA voor u?

De Single Euro Payments Area (SEPA) is dankzij Europese wetgeving tot stand gekomen en heeft als doel:"Eén interne Europese betaalmarkt waar we overal op dezelfde manier kunnen betalen." In de landen die deelnemen aan SEPA kan straks iedereen rekeningen betalen met één rekening en één set betaalmiddelen. De Europese politiek heeft de ambitie om van de EU één van de meest concurrerende economieën ter wereld te maken. Wat betekent dat voor u?

Wat verandert er voor u als bedrijf?
De introductie van SEPA betekent dat de aanlevering van betaal/incasso-opdrachten aan uw bank wijzigt. De opzet en inhoud van bestanden met Europese overboekingen hebben een ander formaat en bevatten ook andere gegevens ten opzichte van de huidige aanleverstandaarden. Alle financiële instellingen in de SEPA landen gaan dezelfde bestandsformaten gebruiken. Deze zijn gebaseerd op de ISO 20022 standaard.

Betaalvereniging Nederland heeft Nederlandse richtlijnen opgesteld voor de SEPA producten aan de hand van de richtlijnen van de European Payments Council (EPC). Klik hier om deze site te bekijken.

Naast het gebruik van productstandaarden is er voor een aantal onderdelen, denk aan specifieke velden of wijze van aanleveren, ruimte voor bankspecifiek gebruik. Er kunnen dus per bank verschillen optreden in de details voor aanlevering en/of rapportage van de transacties. Wij adviseren u hierover tijdig informatie in te winnen bij uw bank.

SEPA bestrijkt de hele Europese Unie, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, Zwitserland en Monaco. De SEPA wetgeving voor automatisch incasso gaat per 1 februari 2014 in.