Windows 7: tijd voor een update?

Tot 2001 had Microsoft twee lijnen wat betreft besturingssystemen: Windows 95/98/ME en Windows NT/2000. De eerste was vooral gericht op consumenten, terwijl de tweede bijna alleen gebruikt werd door bedrijven. Tot 25 oktober 2001: toen bracht Microsoft Windows XP uit.

Windows XP was eigenlijk heel onveilig: Geen firewall, en je kon er donder op zeggen dat als je je Windows XP machine direct aan het internet hing, die binnen een half uur geinfecteerd was met allerlei software die je niet wilde hebben. Pas met ServicePack 2 is dat anders geworden: De firewall stond vanaf dat moment standaard aan.

Windows Vista werd 6 jaar na Windows XP geïntroduceerd. Dat was niet het succes waar Microsoft op hoopte, De belangrijkste oorzaak was dat het drivermodel veranderd was, waardoor de apparatuur die onder XP prima werkte, dat onder Vista niet meer het geval was. Bovendien had je een duidelijk zwaardere PC nodig om alles soepel te laten draaien, en werd de (soms inderdaad nogal aanwezige) User Account Control als erg negatief ervaren.

Redelijk snel daarna (in 2009) werd Windows 7 op de markt gebracht. En, in tegenstelling tot Windows Vista, werd deze versie wel met open armen ontvangen. Snel, niet heel veel last van User Account Control, en nog steeds gebruikersvriendelijk. Dit werd al snel de gedoodverfde opvolger voor Windows XP.

En dat blijkt ook wel. Op dit moment is 49% van de volledige desktopmarkt (dat is inclusief Linux, Unix en Apple computers) nog in handen van Windows 7. Meer dan de helft van alle Windows computers draait nog op Windows 7. Is dat een probleem? Dat zou best kunnen.

Windows 7 zit al ruim twee jaar in extended support. Dat houdt in dat er geen verbeteringen en uitbreidingen meer komen voor Windows 7. Wel zullen er nog steeds beveiligingspatches worden uitgebracht. Het probleem is alleen wel dat Microsoft Windows 7 niet echt meer ondersteund. Nieuwere producten, zoals bijvoorbeeld Dynamics NAV 2017 noemen Windows 7 ook niet meer als een ondersteund product, en ik heb al meerdere malen gezien dat het ook echt niet werkt.

Daarnaast zal ook de extended support voor Windows 7 stoppen. Dat gebeurd op 14 januari 2020, en vanaf dat moment heb je met Windows 7 hetzelfde als wat er nu met Windows XP aan de hand is: er zullen geen beveiligingspatches meer worden uitgebracht voor het besturingssysteem. Het lijkt nog ver weg, maar ’t zijn nog maar 30 maanden.

Wannacry en NotPetya hebben laten zien wat het effect kan zijn met niet-gepatchte machines. Het is natuurlijk niet heel erg fijn als je als bedrijf zijnde een week lang geen gebruik kunt maken van je computersystemen, omdat ze opnieuw geïnstalleerd moeten worden, om over de financiële consequenties nog maar niet te praten.

Het is nu daarom het moment om over te stappen naar Windows 10. En vergeet tot die tijd niet om de software bij te blijven werken, en dat na de upgrade te blijven doen.