Werken vanuit een veilige cloud

Interview met Maarten Speet in het magazine "Duurzame Scheepvaart"

Personeelsplanning, magazijnbeheer, administratie volledig automatiseren. Logic Vision zorgt met zijn Microsoft Dynamics software al twintig jaar dat maritieme bedrijven efficiënt kunnen werken. ,,De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Straks werken we allemaal vanuit een veilige cloud.”

Vanuit het kantoorpand in Hardinxveld-Giessendam vertelt General Manager Maarten Speet over hun bedrijfssoftware Microsoft Dynamics 365 Business Central - voorheen bekend als Dynamics NAV waarmee zijn bedrijf is vergroeid. ,,Onze software ondersteunt alle processen binnen een organisatie. De software van Microsoft hebben wij uitgebreid met eigen applicaties, specifiek gericht op de maritieme wereld. Eerst op de scheepsnieuwbouw en -reparatie en later ook voor rederijen. Wij hebben ons echt gefocust op deze markt en kunnen daardoor goed inspelen op de veranderingen in en de vraag uit de maritieme sector.” De automatiseringssystemen van Logic Vision helpen ondernemers bij projectplanning, in- en verkoopadministratie, magazijnbeheer, service en onderhoud, facturatie en customersupport en voor het inplannen van medewerkers.

Personeelsplanning
,,Wij hebben voor Kotug Smit Towage een interface ontwikkeld waarmee een hectische bedrijfstak als de sleepbootwereld de bemanning veel beter kan inplannen”, vertelt Speet. ,,Tot nu toe gebeurde dat veelal op het gevoel van de planners. En dat was elke keer weer een uitdaging. Nu is er een koppeling met het havensysteem: wanneer wordt een schip verwacht, hebben we een contract? Is er contact met het schip? Is de loods geregeld? Wat is de afmeting van het schip? Daardoor kunnen ze precies zien hoeveel tugs er nodig zijn en welk type. De afhandeling gebeurt nu veel efficiënter en er zijn nauwelijks meer wachttijden. Dat bespaart ook nog eens onnodig veel brandstof en energie.”

Inzicht
De grootste besparing voor bedrijven zit in het efficiënt plannen, meent Speet. Of het nu is van personeel of van voorraden, zowel voor aan boord als voor werven en rederijen. ,,Het scheelt tijd, geld en energie als een leverancier maar een keer in plaats van drie keer hoeft voor te rijden. Of dat je sommige onderdelen die je weinig gebruikt niet standaard te veel op voorraad hebt. Voor scheepswerven hebben we een module ontwikkeld die goed inzicht geeft in de planning van een project, inclusief het automatiseren van het voorraadbeheer. En voor aan boord bieden we een bestel- en QHSE systeem.”

Dynamics 365 Business Central & Cloud
Logic Vison is met zijn 45 specialisten voortdurend in beweging, net als de wereld van de automatisering. En dan komt natuurlijk ook werken in de cloud ter sprake. Voor Maarten Speet is het niet de vraag of het gebeurt maar wanneer. Veel bedrijven in de maritieme sector hechten nu nog aan hun eigen vertrouwde server. ,,Natuurlijk is dat de komende vijf jaar nog prima, maar de cloud is uiteindelijk een stuk veiliger en beter beschermd dan de eigen server op kantoor.

 

De alles-in-één oplossing Microsoft Dynamics 365 Business Central is eenvoudig en snel te implementeren, speciaal ontwikkeld voor kleine tot middelgrote bedrijven. Maarten Speet: ,,Met een paar gebruikers online veilig in the cloud werken voor een relatief laag bedrag, zo beheers je alle bedrijfsprocessen met ondersteuning door de branche experts van Logic Vision. Voor de klant betekent dit dat hij via een abonnement veel flexibeler gebruik kan maken van de softwarepakketten en bijvoorbeeld per maand kan betalen, afhankelijk van het aantal mensen dat in een maand de software benut”, geeft hij als voorbeeld. Business Central is volledig geïntegreerd met office 365, Power BI, PowerApps en Flow. Het zorgt ervoor dat je de concurrentie voorblijft en is het fundament voor de bedrijfsvoering, nu en in de toekomst. Met als resultaat een organisatie die mee innoveert en profiteert van de voorsprong door automatisering.”

Business Central betekent ook voor Logic Vison een kans om te groeien in een nieuwe marktsegment. ,,Ook richten wij ons nu al meer op bedrijven in het buitenland, die we helpen met onze software. En naast de maritieme sector bedienen we ook bedrijven in de productie en de olie & gas industrie, ook een bedrijfstak in transitie.

Intelligentie
Logic Vision is als Gold partner van Microsoft geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen van deze wereldwijde softwarespeler. ,,Dit is een erkenning van ons bedrijf en toont aan dat we kwaliteit leveren, ervaren mensen en branchekennis in huis hebben. Microsoft beschikt over zakelijke powerapps om bedrijven te helpen nog efficiënter te werken. Speet vertelt enthousiast: ,,Er komt steeds meer intelligentie in software. Programma’s worden steeds slimmer. Denk aan een mail die je ontvangt met daarin een klantnummer. Het systeem zoekt direct de juiste klantinformatie voor je op. Of je kunt sprekend orders geven aan je computer, net zoals nu met je telefoon. Of denk aan de HoloLens van Microsoft waarmee je op afstand een reparatie aan een scheepsmotor kunt laten uitvoeren die we uiteindelijk kunnen koppelen aan onze applicaties.” Nog een voordeel van goede automatisering: ,,Er komt geen papier meer aan te pas. Dat scheelt toch heel wat bomen die voor ons niet meer hoeven te worden gekapt.”

Downloads: