“Er was maar weinig maatwerk nodig”

Argos Ceebunkers gebruikt Microsoft Dynamics NAV

Zoals het bijna overal gaat, zo ging het ook bij Argos Ceebunkers. Toen Microsoft Dynamics NAV werd geïmplementeerd, kon het bedrijf afscheid nemen van menig spreadsheet. "Voorheen moesten we de factuurwaarde in Excel berekenen. Dat gaat nu automatisch."

Argos Ceebunkers levert stookolie en gasolieproducten aan zeeschepen. Vier binnenvaarttankers doorkruisen 24 uur per dag de Rotterdamse havens om de schepen vol te tanken. De schepen van Argos Ceebunkers zijn voorzien van computergestuurde blendinstallaties. Daardoor kan brandstof met de juiste viscositeit geleverd worden. "De ene dag hebben we tien orders, de andere dag veertig. Het ene schip heeft 30 ton nodig, het andere 2500 ton. Verandert het weer of komen schepen later binnen in de haven, dan verandert onze planning", zegt Martin Smits, director Argos Ceebunkers. Maar zo dynamisch als de planning is, zo dynamisch is ook de in- en verkoop. De prijzen fluctueren van minuut tot minuut. Twee van de acht mensen op kantoor houden zich continu bezig met het in- en verkopen.

De oplossing van Logic Vision sluit uitstekend aan bij deze processen. Zo kunnen we heel gemakkelijk een goederenbalans maken ten behoeve van allerlei controles. Een hele verbetering is ook het vastleggen van prijsafspraken, zowel aan de in- als de verkoopkant. Voorheen deden we dat in Excel. In een spreadsheet moesten we dan eerst de factuurwaarde berekenen. Dat hoeft niet meer. Microsoft Dynamics NAV berekent nu automatisch de juiste factuurbedragen."

Accijnsadministratie
Een ander winstpunt is de geïntegreerde accijnsadministratie. De maandelijkse aangifte bij de douane is snel geregeld vanuit de software. Veel maatwerk was er niet nodig om de standaardoplossing passend te krijgen. En dat vinden Tieleman en Smits een van de grote voordelen van Microsoft Dynamics NAV. "Het is een heel flexibel pakket. Je kan het helemaal naar je hand zetten zonder dat daar meteen maatwerk voor nodig is."

Nog sneller factureren
Smits heeft nog wel wensen. Nu de administratie met succes is geautomatiseerd, ziet hij meer mogelijkheden. "Het zou mooi zijn als we de administratie van de schepen integreren met die van kantoor. We weten op kantoor wel dat we bijvoorbeeld 1000 ton moeten leveren. Maar voor de facturatie moeten we weten of er 999.998 kg of 1000.362 kg is geleverd. Als die informatie automatisch wordt uitgewisseld, kunnen we na levering nog sneller en gemakkelijker factureren. Wellicht dat we in de toekomst ook de planning integreren in Microsoft Dynamics NAV!"

www.argos.nl