Sinds begin april is de nieuwe versie van Business Central beschikbaar: Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 release wave 1. In de tweede helft van april wordt deze uitgerold via platform versie 22.0. Wij willen u als gebruiker graag informeren over de belangrijkste functionele wijzigingen die u in Business Central kunt tegenkomen, zodat u tijdig actie kunt ondernemen op de wijzigingen of gebruik kunt maken van de nieuwe functionaliteiten zodra deze voor u beschikbaar zijn.

 

1.    Synchroniseren van Master Data

Master data management is bedoeld voor scenario's waarbij u de inrichting in één bedrijf wilt verplaatsen naar een ander bedrijf in dezelfde omgeving. Het is ook gebouwd als een datasynchronisatie tool waarmee u de gegevens in de bedrijven gesynchroniseerd kunt houden. Wijzigingen in het hoofdbedrijf worden door de taakwachtrij onmiddellijk naar de ontvangende bedrijven getrokken. Gebruikers in het ontvangende bedrijf kunnen synchronisatielogboeken bekijken.
U kunt de tabellen en velden definiëren die gesynchroniseerd moeten worden. Voor meer controle over de synchronisatie kunt u filteren op tabelrecords. Synchronisatiekoppelingen zijn ook mogelijk voor geavanceerdere setup, bijvoorbeeld voor synchronisatie van gerelateerde informatie in onderliggende tabellen. 

LET OP: Wij raden te allen tijde af om het zomaar in de productieomgeving te activeren of te gebruiken in combinatie met een andere masterdata-tool, zoals Wormhole of MDMS.


2.    Gebruik andere grootboekrekeningen voor tegoeden en schulden

Soms willen bedrijven crediteuren- en debiteurentransacties boeken op een andere grootboekrekening dan de rekening die is opgegeven in de boekingsgroep voor klanten of leveranciers, bijvoorbeeld wanneer een transactie betrekking heeft op een oninbare vordering. In de nieuwe release is dit mogelijk, waarbij je vervangende boekingsgroepen kunt instellen voor de klant- en leveranciersboekingsgroepen.


3.    Boekingsbeleid voor inkoop- en verkoopfacturen

Verschillende bedrijven hebben vaak unieke processen voor facturen en verzendingen. De processen kunnen bijvoorbeeld variëren van één persoon die alles op een inkooporder boekt tot meerdere medewerkers die elk met hun eigen pagina's werken. Met een nieuwe instelling op de pagina Gebruikersinstellingen kun je aangeven hoe elke gebruiker facturen kan verwerken. Met deze optie kun je voorkomen dat gebruikers de optie Factureren zien, bijvoorbeeld op een inkooporder, wanneer ze enkel een ontvangst kunnen boeken.


4.    Voorbeeld van boeking toegevoegd voor 21 journalen

De Preview Posting-actie helpt u fouten te voorkomen door u de kans te geven de soorten boekingen te bekijken die zullen worden aangemaakt wanneer u artikeljournalen of andere voorraaddocumenten boekt. Voor veel journalen met betrekking tot voorraad, opslag, assemblage en productie was dit nog geen optie. In de nieuwe release is de Preview Posting-actie toegevoegd op pagina's zoals een artikeljournaal, transferorder, assemblageorder, productiejournaal en 17 andere.


5.    Mogelijkheid om grootboekposten te controleren

Bij het afsluiten van een periode is het vaak nodig om alle transacties van een grootboekrekening te controleren op juistheid. Om het controleren en afstemmen te versnellen, kunt u de grootboekposten controleren en de boekingen markeren als Reviewed. Voor uw grootboekrekeningen die u wilt controleren moet wel een Review Policy worden ingesteld.

LET OP: In Nederland en België was het vereffenen van posten al mogelijk, maar dit was onderdeel van lokale functionaliteit. Echter wordt dit nu geïntroduceerd op een nieuwe, betere werkwijze als onderdeel van het standaard product. Daarom staat bij veel van jullie deze nieuwe methode nog niet standaard aan. Echter zal de oude functionaliteit op enig moment komen te vervallen.


6.    Verbeteringen aan warehouse module

Veel nieuwe functionaliteiten hebben betrekking op de warehouse module en hier zouden we een volledige blog over kunnen schrijven. 

Belangrijke wijzigingen zijn:

- Nieuwe demo-gegevens voor magazijn- en voorraadscenario's.
- Mogelijkheid om transferorders in batch te boeken en transferorders ongedaan te maken.
- Bij het aanmaken van voorraadopslag-, voorraadverzamel- en voorraadverplaatsingsdocumenten kunt u meer filters opgeven.
- Velden worden dynamisch verborgen op basis van instellingen op vestigingen.
- Uitbreiding van standaard dimensies voor vestigingen, voorraaddocumenten en journalen.


m bouman

Maurits Bouman
Consultant

 

Cover 8 redenen WP

Waarom Business Central?

Download whitepaper