Begin oktober is de nieuwe versie van Business Central uitgebracht: Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 release wave 2. In de loop van oktober 2023 wordt deze uitgerold via platform versie 23.0.

Wij willen u als gebruiker graag informeren over de belangrijkste functionele wijzigingen die u in Business Central kunt tegenkomen, zodat u tijdig actie kunt ondernemen op de wijzigingen of gebruik kunt maken van de nieuwe functionaliteiten zodra deze voor u beschikbaar zijn.

 

1. Koppel documentdatum en boekingsdatum (los) voor verkoop en inkoop

Om te voldoen aan de boekhoudstandaarden en te zorgen voor nauwkeurige financiële boekingen, hebben verkoop- en inkoopdocumenten datumvelden die verschillende doelen dienen. In eerdere versies werd bij het wijzigen van de boekingsdatum automatisch de documentdatum bijgewerkt. Tegenwoordig is er een instelling aanwezig om dit uit te schakelen. Als we een boekingsdatum bijwerken, heeft dit geen invloed op de documentdatum. Hierdoor blijft de documentdatum overeenkomen met de datum op de verkoopfactuur of inkoopfactuur na wijzigen van de boekingsdatum.

linkdocdatetopostingdate


2. Optie voor gebruik van verschillende grootboekrekeningen voor crediteuren en debiteuren

Soms willen bedrijven crediteuren- en debiteurentransacties op een andere grootboekrekening boeken dan de rekening die is opgegeven in de boekingsgroep voor klanten of leveranciers, bijvoorbeeld wanneer een transactie een oninbare vordering betreft. Nu kun je mensen de standaard boekingsgroepen voor klanten of leveranciers laten wijzigen door de optie Meerdere boekingsgroepen toestaan in te schakelen. Nadat je dit hebt ingesteld, kun je de boekingsgroep voor klanten of leveranciers wijzigen wanneer je verkoop- of inkoopdocumenten en journalen boekt.


3.    Gebruik allocaties om kosten en opbrengsten efficiënter te verdelen met een toewijzingsrekening

In een periodiek dagboek was de functie aanwezig om met verdeelsleutels toewijzingen te boeken. Om de gegevensinvoer efficiënter te maken en fouten bij terugkerende soorten boekingen te verminderen, kun je nu toewijzingsrekeningen gebruiken om vooraf te definiëren hoe opbrengsten voor transacties of kostenbedragen over grootboekrekeningen en -dimensies moeten worden verdeeld. Deze toewijzingsrekeningen worden vast ingesteld en kun je vervolgens gaan gebruiken in de meeste journalen en binnenkort ook op inkoop- en verkoopdocumenten.


4.    Meer controle over goedkeuringen van dagboeken

In verschillende dagboeken werden workflows door Business Central al lang ondersteund, maar er is geen status veld aanwezig. In deze versie heeft Microsoft deze functie verbeterd. Als je de General Journal Batch Approval Workflow gebruikt, verschijnt er een nieuw veld voor de goedkeuringsstatus rechts van de batchnaam in een dagboek. 


5.    Workflows voor intercompany dagboeken

Om de controle te vergroten en fouten bij intercompany boekingen te verminderen, kun je in de nieuwe versie intercompany dagboeken opnemen in een goedkeuring workflow. De goedkeuring workflow geeft iemand, zoals een manager, de mogelijkheid om intercompany journalen te controleren voordat ze worden geboekt. Ook hier is nu een goedkeuringsstatus zichtbaar.

ic_approvals


6.    E-documents module als globale oplossing

De Dynamics 365 Business Central E-documents module maakt verschillende modellen van elektronische facturatie mogelijk die vereist zijn door verschillende landen. De nieuwe module is de basis voor alle e-facturatie standaarden die de meest voorkomende processen dekken, maar het is de bedoeling dat deze in de toekomst ook gebruikt kan worden voor andere elektronische documenten.

De E-documents app dekt zowel verkoop- als inkoopprocessen. Het systeem heeft een extra set configuraties waaronder verschillende codes, methoden, schema's en beveiligingsmodellen en kan ook specifieke e-facturatieprocessen bijhouden, zoals statussen, logboeken, wijzigingen en versies.
Kortom biedt deze oplossing de mogelijkheid om op een andere manier dan PEPPOL te factureren. In de praktijk verwacht Microsoft dat er land specifieke functionaliteit ontwikkeld zal worden door partners en dus zal moeten blijken hoe de oplossing ingezet gaat worden.

7. Barcodes afdrukken en scannen

Met deze versie van Business Central wordt weer functionaliteit geïntroduceerd ter ondersteuning van barcodes en QR-codes op basis van GTIN-codes. Op verschillende pagina’s, zoals artikelkaart, artikelreferenties, lotnummer- en seriekaart, is een actie toegevoegd om een label af te drukken. Deze codes kunnen gescand worden in de mobiele app van Business Central met de camera van het apparaat. Deze functionaliteit staat nog in de kinderschoenen en moet verder ontwikkeld worden door Microsoft, maar goed om te zien dat er toch weer functionaliteit voor terug komt.


8. Intercompany functionaliteit

Bepaalde functionaliteit die gegevens gebruik uit verschillende bedrijven was niet bruikbaar in een landschap met meerdere productieomgevingen. In deze versie wordt het mogelijk om intercompany functionaliteit te gebruiken over meerdere omgevingen heen, evenals de functionaliteit om financiële gegevens te consolideren voor bedrijven in meerdere omgevingen.

9. Nieuw ontwerp voor taal- en regio-instellingen voor rapporten.

In deze versie is het mogelijk om taal- en regio instellingen te definiëren voor rapporten. Microsoft heeft een nieuwe configuratie toegevoegd in de tabel Rapportinstellingen waarin de standaard regio instellingen ingesteld kunnen worden. Daarnaast is het nu mogelijk om naast de taalcode op klanten en leveranciers een standaard regio te selecteren. Tot slot is bij uitvoeren van een rapport is het nu mogelijk om de taal- en regio instellingen te overschrijven. Dit kan handig zijn wanneer een document is geboekt met een verkeerde taalcode

 

Meer informatie nodig?

Op de website van Microsoft vindt u meer informatie over de nieuwe en geplande functies voor Dynamics 365 Business Central

 

Benieuwd naar Business Central voor uw organisatie?

Wij denken graag met u mee! Neem contact op met met mijn collega Frederik Hessels.

 

 

m bouman

Maurits Bouman
Consultant

 

Cover 8 redenen WP

Waarom Business Central?