Begin oktober is de nieuwe versie van Business Central uitgebracht: Microsoft Dynamics 365 Business Central 2023 release wave 2. In de loop van oktober 2023 wordt deze uitgerold via platform versie 23.0. Wij willen u als gebruiker graag informeren over de belangrijkste wijzigingen die effect hebben op het gebruik van Business Central voor elke gebruiker.

 

1.    Data analysemodus beschikbaar voor alle gebruikers

De analysemodus werd geïntroduceerd als een openbare previewfunctie in 2023 release wave 1 als een nieuwe manier om met gegevens op lijstpagina's te werken. In de nieuwe versie is deze functionaliteit standaard ingeschakeld.
Gebruikers kunnen gegevens uit query's direct in Business Central analyseren zonder dat ze de pagina in Excel hoeven te openen of een rapport hoeven uit te voeren. In plaats van rapporten uit te voeren met verschillende opties en filters, kun je gewoon meerdere tabbladen toevoegen die verschillende taken of weergaven van de gegevens weergeven. Met deze functionaliteit kun je draaitabellen maken in Business Central. 

2. Aanpassingen op foutmeldingen en het herstellen van foutmeldingen

Als er een fout optreedt, toont Business Central een klein validatiedialoogvenster om u te informeren.
Er zijn acties toegevoegd aan dialogen die je naar het probleem brengen, zodat je het kunt oplossen of Business Central het voor je kan laten oplossen wanneer dat mogelijk is. De duidelijke en bruikbare informatie in validatieberichten helpt u om fouten snel op te lossen, zodat u verder kunt met uw werk. Let ook op dat in de nieuwe versie de foutmeldingen een ander uiterlijk hebben gekregen, waarbij het duidelijker zou moeten zijn voor de gebruiker dat er een fout heeft opgetreden en dat ze actie moeten ondernemen.

3. Toon details van geselecteerd record in een LookUp dialoog

Bij het selecteren van een waarde uit een onderliggende tabel worden slechts een paar gegevens getoond, zoals de code en naam van een artikel. Indien je meer informatie wilde inzien, moest je de volledige lijst openen en dan navigeren naar Bewerken.
In de nieuwe versie is er een nieuwe optie bij selecteren van een waarde uit een onderliggende tabel, namelijk voor het tonen van de details van de geselecteerde regel. Het lijkt erop dat het systeem automatisch de kaartpagina van de huidige tabel vindt en dan dit record opent. Als er geen kaartpagina voor de tabel is, wordt de lijstpagina geopend.

4. Extra functionaliteit bij het aanpassen van profielen (rollen)

Bij het personaliseren van profielen is het mogelijk voor de beheerder om bepaalde velden te markeren als read-only. Op deze manier kunnen velden niet aanpasbaar gemaakt worden voor bepaalde profielen. Het instellen van de bewerkbare status van een veld is geen beveiligingsfunctie en moet alleen worden gebruikt om pagina's te optimaliseren voor leesbaarheid en efficiënte gegevensinvoer. Ook is er een preview functie geïntroduceerd om tabelvelden toe te voegen aan pagina’s, welke niet toegevoegd kunnen worden door gebruikers zelf. Deze functie is al meermaals aangekondigd en uitgesteld, maar nu dus uitgebracht als preview functie.

5. Eenvoudiger navigeren tussen order-, ontvangst- en factuurdocumenten

Inkoop- of verkoopdocumenten staan niet op zichzelf en worden bijna altijd gevolgd door geboekte verzendingen, ontvangsten, facturen en creditnota’s. In de nieuwe versie is het mogelijk om door te klikken vanuit een inkoop- of verkoopdocument op de ontvangen/verzonden aantallen en de gefactureerde aantallen. Dit scheelt een aantal klikken en verbetert de gebruikerservaring bij orders met meerdere regels.


6. Betere koppeling tussen order en geboekte facturen en creditnota’s

Bij het creëren van een losse factuur kun je verzendingen/ontvangsten ophalen. Wanneer je gebruik maakt van deze functie, kun je vanuit de order niet navigeren naar facturen, aangezien het ordernummer niet automatisch werd gevuld op de geboekte factuur. In de nieuwe versie wordt het veld Ordernummer op geboekte verkoop- en inkoopfacturen gevuld als alle regels van dezelfde order zijn. Dit geldt zelfs al ze betrekking hebben op meerdere verzendingen of ontvangsten. Zo kun je vanuit de order weer gemakkelijk navigeren naar de facturen.

7. Aanpassing op benaming van browsertabbladen en vensters

Gebruikers werken efficiënter in Business Central wanneer ze meerdere browsertabbladen of vensters gebruiken om gegevens te vergelijken of nieuwe taken afhandelen wanneer ze verschijnen. In deze nieuwe versie helpt Business Central om het ene geopende venster van het andere te onderscheiden, zodat het gemakkelijker wordt om van context te veranderen.

De tabbladnaam voor lijst-, kaart- en documentpagina's geeft de huidige record, pagina of weergave weer, ongeacht hoe u naar die pagina bent genavigeerd. Om de leesbaarheid te verbeteren, is de tabbladnaam ontdaan van alle secundaire informatie. De naam van het tabblad wordt automatisch bijgewerkt terwijl u door de webclient navigeert. Ook is de bedrijfsbadge in de tabbladnaam opgenomen als aan het bedrijf een badge is toegewezen, handig wanneer je gegevens van meerdere bedrijven wilt vergelijken

 


Meer informatie nodig?

Op de website van Microsoft vindt u meer informatie over de nieuwe en geplande functies voor Dynamics 365 Business Central



Benieuwd naar Business Central voor uw organisatie?

Wij denken graag met u mee! Neem contact op met mijn collega Frederik Hessels.

 

 

m bouman

Maurits Bouman
Consultant

 

 

Cover 8 redenen WP

Waarom Business Central?

Ontdek de 8 belangrijkste voordelen