Machinefabriek Bolier in Dordrecht is de verkoop- en serviceorganisatie voor MaK-scheepsdieselmotoren in de Benelux, Frankrijk en enkele landen in Noord Afrika. Bolier is specialist in grote dieselmotoren voor scheepsvoortstuwing en hulpvermogen van 1020 tot 16.000 kW. 

“Een flexibel pakket dat zich om de organisatie heen buigt”
Een uitspraak van Jan Kreuze van machinefabriek Bolier over Microsoft Dynamics NAV (nu Business Central). Deze flexibiliteit was essentieel bij de keuze voor een nieuw bedrijfsbreed automatiseringspakket.

Veel dubbel werk door eilandautomatisering

In de oude situatie was er bij Bolier sprake van eilandautomatisering. De verschillende pakketten communiceerden niet met elkaar en gegevens moesten meerder malen worden ingevoerd. Veel dubbel werk dus. "Van die situatie wilden we af", vertelt Jan Kreuze, Manager ICT en QA bij Bolier. "Ons verlanglijstje was heel simpel: de boekhouding, de financiële administratie en de verkoopadministratie van onderdelen moesten gewoon goed draaien. We wilden alle administratieve handelingen automatisch kunnen verwerken tot en met de facturering en bij voorkeur ook de technische administratie."

 Tijdens haar zoektocht naar een nieuw pakket kreeg Bolier van een bevriende scheepswerf de uitnodiging om bij ons een demonstratie van Microsoft Dynamics bij te wonen. "We waren daarvan zo gecharmeerd dat we in korte tijd de knoop hebben doorgehakt. Dynamics is het enige pakket dat je heel flexibel op je eigen bedrijfsprocessen kunt afstemmen. Logic Vision is bekend met de maritieme sector en dat praatte heel makkelijk. Logic Vision ging vastberaden te werk en streek met een uitstekende ploeg mensen alle hobbels glad die we onderweg tegenkwamen."

"Microsoft Dynamics is het enige pakket dat je heel flexibel op je eigen bedrijfsprocessen kunt afstemmen"

Jan Kreuze

Jan Kreuze, Machinefabriek Bolier

Aanvullende modules

De kracht van Microsoft Dynamics NAV ligt in de aanpasbaarheid: het is mogelijk snel aanvullende functionaliteit te bouwen bovenop de standaard modules. Daarmee kan Logic Vision tegemoetkomen aan branche- of bedrijfsspecifieke wensen. Logic Vision ontwikkelde voor Bolier de Normenbank, een soort bibliotheek van standaard reparatiegegevens per motortype. De Normenbank geeft aan welke materialen en hoeveel manuren nodig zijn met de bijbehorende prijs.

Medewerkers op de werkvloer leggen gegevens over de servicewerkzaamheden direct vast in de Logic Vision Servicemanager. "Daardoor is er minder kans op fouten. Vroeger zetten ze die informatie op een kladje en werd het vervolgens door de administratie uitgetypt", aldus Jan Kreuze. Met de Servicemanager registreert Bolier binnenkomende onderdelen en de daarop uitgevoerde werkzaamheden per project. Alle binnenkomende onderdelen worden voorzien van een barcode, waardoor alles altijd terug te vinden is. "We zijn geen onderdelen meer kwijt, wat veel zoekwerk scheelt."

Logic Vision heeft nog meer modules ontwikkeld voor Bolier. Zo wordt de Boordwerkmanager gebruikt voor het digitaal vastleggen van de bezoekverslagen die de monteurs maken en dient de Garantiemanager om garantieclaims vast te leggen. Ook is het mogelijk deze digitaal te verzenden naar de producent van de motoren, Caterpillar Motoren in Kiel.
Digitaal Inkooporders Versturen is ook een module die speciaal ontwikkeld is voor Bolier. Dit onderdeel zorgt er voor dat een inkooporder digitaal verzonden kan worden naar Caterpillar Motoren in Kiel, waar deze bewerkt wordt. Daarna ontvangt Bolier een digitale bevestiging die ingelezen wordt in het systeem. Tenslotte ontvangt de inkoper een bevestiging en wordt de bevestiging met de order gesynchroniseerd.

 

Makkelijker bijsturen en snel reageren op ontwikkelingen

Voor Bolier is de transparantie het grootste voordeel van Microsoft Dynamics NAV. "We maken nu duidelijke rapportages voor onze aandeelhouders. In de oude situatie gebeurde dat één keer per jaar. Nu maken we met één druk op de knop op elk gewenst moment een overzicht van de financiële stand van zaken. Over omzet en winst, over zaken die goed gaan en zaken die niet goed gaan. Daardoor kunnen wij makkelijker bijsturen en snel reageren op ontwikkelingen. In de oude situatie misten we wel eens kansen wegens gebrek aan de juiste informatie. Ook intern hebben we beter zicht op de resultaten. Medewerkers zijn blij met de klantvriendelijkheid van Microsoft Dynamics NAV: bijna alle papieren staten waarmee we werkten, hebben we net zo kunnen maken binnen Microsoft Dynamics NAV. Erg prettig voor de gebruikers."

 "We werken efficiënter, want elk uur dat we stilliggen kost geld en we kunnen daarbij ook sneller factureren." Doordat er veel minder overlap zit in de werkzaamheden, kan Bolier een fulltimer besparen. "Deze medewerker kunnen we nu inzetten voor andere activiteiten, waardoor de kwaliteit van ons werk verbetert. We hebben een aantal knelpunten opgelost waardoor we klanten nu veel beter kunnen bedienen. Onze informatie zit niet meer in stoffige archieven maar in het computersysteem. Daarmee kunnen wij ons werk sneller doen en dat verwacht de klant ook van ons. Met Microsoft Dynamics NAV kunnen we dus onze concurrentiepositie verbeteren."

Toekomst

Voor de toekomst ziet Bolier mogelijkheden om haar activiteiten verder uit te breiden. "Met Microsoft Dynamics NAV kunnen we heel simpel nieuwe bedrijfsactiviteiten inpassen in ons systeem. Verder zijn we net begonnen om met ondersteuning van Microsoft Dynamics NAV onze logistiek verder te automatiseren, onder meer met barcodescanning. Dat werkt snel en accuraat, want door het inperken van menselijke handelingen is de kans op fouten minimaal."

 

 

Waarom kiezen voor Microsoft Dynamics 365 Business Central?
U heeft gelezen waarom Machinefabriek Bolier heeft gekozen voor Microsoft Dynamics 365 Business Central (voorheen NAV) als ERP systeem. Bent u benieuwd welke redenen voor uw organisatie van toepassing kunnen zijn om te kiezen voor Business Central? Download dan gratis het Whitepaper '8 reden om te kiezen voor Microsoft Dynamics 365 Business Central'.

Cover 8 redenen WP

Ontdek de 8 redenen voor Business Central